Rhododendron er ikke uden grund en af de mest udbredte planter i Danmark.

Ikke meget slår synet af en rhododendron, som lige er sprunget ud; smuk, farvestrålende og et tegn på, at sommeren er på vej. Planten er en forskønnelse af alle udearealer og ses i bede, krukker og som hovedperson i orangeriet. De imponerende blomster findes i et hav af farver, som lyser op fra det tidlige forår og langt ind i efteråret.

Har du allerede haven fuld af rhododendron, eller du er i gang med at planlægge anlægning af nye bede, så kan du med fordel læse med her. I det følgende giver vi råd og vejledning til, hvordan får din rhodondendron til at tage sig bedst muligt ud.

Rhododendron

Rhododendron er en surbundsplante og findes i mange varianter. Den mest forekommende farve er den velkendte lilla, men planten findes i næsten alle farver, så du kan nemt finde en, der passer ind i designet af din have. Når du skal vælge en rhododendron, skal du også overveje din ønskede størrelse. Den starter omkring 50 cm. til 4-5 meters højde, så vær opmærksom på, hvilken type der passer til dine omgivelser. Rhododendron har grønne blade, blomstrer omkring maj-juni og er ret hårdfør overfor frost. I visse tilfælde skal den dog vinterbeskyttes. Hen mod foråret visner blomsterne, og planten sætter allerede her nye skud.

Planten kan kræve en del pleje. Det er uanset, om du har en rhododendron stående, som du ikke har givet så meget opmærksomhed, eller om du skal i gang med at anlægge et nyt surbundsbed til din helt nye rhododendron. Uanset projektets størrelse, så kan det altid betale sig at være velforberedt.

Plantning

Du giver rhododendron de bedste forhold ved at anlægge et surbundsbed. Selvom det kan være tidskrævende, så får du betalt tilbage med planter, der giver dig forskønnelse i mange år. Du kan få forskellige slags plantejord til formålet, men spagnum eller decideret rhododendronjord er det mest almindelige. Når der graves ud, så skal du naturligvis justere efter antallet af planter. En hovedregel siger, at du skal plante rhododendron, så den har minimum samme dybde som den potte, du har købt den i. Planterne har det bedst, når PH-værdien i jorden er mellem 5 og 7, men igen kan det variere fra plante til plante. En god idé er at spørge til råds, der hvor du køber dine planter. Du kan tjekke PH-værdien med en måler, som du kan købe til rimelige penge på planteskolen eller i byggemarkeder. Rhododendron plantes optimalt i let skygge og fungerer godt sammen med løv- og nåletræer.

Surbundsbedet skal løbende vedligeholdes for at bibeholde den rette værdi, så husk at købe den rette rhododendron gødning, når du planlægger at anlægge bedet. Du kan købe flydende rhododendrongødning, eller gødning som skal strøes ud.

Gødning til rhododendron

Uanset dit udgangspunkt, så er gødning af rhododendron essentielt for at give din plante de bedste vækstbetingelser. Trim 100% Naturlig Rhododendrongødning er en nem og naturlig løsning. Produktet er godkendt til økologisk dyrkning med langtidsvirkende effekt. Du blander det blot i jorden og vander efterfølgende – behandlingen bør gentages over sæsonen, og den bedste virkning får du i perioden april-juli. Gødningen giver næring til planten, forstærker rødderne og holder skadedyr på afstand. Som så mange andre planter tiltrækker rhododendron insekter, og plantens primære fjender er mellus og øresnudebilleder. Med den rette gødning rhododendron er du sikker på at komme godt fra start.

Beskæring

Rhododendron skal løbende plejes ved beskæring. Planten kan tåle hård beskæring, så du skal ikke være bekymret for at finde grensaksen frem og give los. Start med at fjerne eventuelle døde grene og beskær efterfølgende ved behov. Står du i en situation, hvor det er nødvendigt med et større indgreb, tåler rhododendron også, at du klipper den helt ned. Ved beskæring forebygger du også mod de sygdomme, som planten kan få. Svamp er et typisk problem, som du kan behandle ved at klippe de angrebne grene af. Hvis bladene viser tegn på sygdom, fx. ved misfarvning eller de falder af, så er det nærmere jordforholdene, som er problemet.

4 gode råd

  1. En rhododendron sætter allerede nye skud, når blomsterne visner. Du kan hjælpe de nye på vej ved løbende at fjerne de døde, så de nemmere får plads.
  2. 2. Vanding er en balanceakt, når det kommer til rhododendron. Bedet skal være fugtigt, men der må ikke stå overskydende vand i længere tid. Barkflis kan være en god løsning til at holde på fugten. Du skal også sikre dig, at vandet skal kunne løbe væk.
  3. Når du køber planter, så hold øje med rhododendron gødning tilbud. Der kan være en del penge at spare ved løbende at holde øje med priserne.
  4. Der kan være stor forskel på kvaliteten af jord til surbundsbede. Se dig godt omkring, inden du beslutter dig. Det kan bedre betale sig i det lange løb.

Inspiration

Hvis du mangler inspiration til dit rhododendronbed, kan du finde flere parker rundt om i Danmark, som har netop rhododendron som hovedattraktion. Du får den fulde oplevelse i sommerperioden, hvor blomsterne er sprunget ud. På Sjælland har Nivaagaard en imponerende rhododendronpark, og så kan du samtidig besøge malerisamlingen. I det jyske er der også rig mulighed for at se de smukke planter i mange forskellige farver.

En rhododendron er måske ikke den nemmest plante i verden at passe og pleje.

De specielle krav til jordforhold og den løbende vedligeholdelse kræver en god portion stædighed, grønne fingre og en masse kærlighed til planter. Til gengæld er den det hele værd, når den først sætter sine smukke blomster i starten af foråret og sørger for et fantastisk syn, når de alle sammen er sprunget ud. God fornøjelse!